Ulusal neonatal işitme tarama

Ulusal yenidoğan tarama Programı nerede yapılır?

İl genelindeki tüm sağlık birimlerinde Yenidoğan Tarama Programı için alınacak topuk kanları, İl Sağlık Müdürlüğünde toplanarak, Ankara ve İstanbul Tarama Laboratuvarlarına gönderilmektedir.

Ulusal yenidoğan işitme tarama programı nedir?

Yeni doğan işitme taraması programının amacı nedir? Yeni doğan işitme taraması programını temel amacı ülkemizde her yıl doğan işitme kayıplı bebeklerin tanısının erken konması ve rehabilitasyonunun sağlanmasıdır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2500 çocuğun doğumsal işitme kaybı ile dünyaya geldiği bildirilmektedir.

Türkiye Ulusal işitme tarama programı nedir?

Bu programişitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden ve psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erkenden saptanması, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması, …

Neonatal tarama Programı Nedir?

Neonatal denilen tarama yeni doğan bebeklerde sık görülebilen hastalıklar için yapılan taramaya verilen isimdir. Yeni doğan bebeklerde hastalık sık sık görülebildiği için erken tanı yapmak önemlidir. Erken tanı yapabilmek için ise bu testlerin yapılması gerekir.

Ulusal yenidoğan işitme tarama programı kapsamında yenidoğanların ilk taramaları nerede yapılmaktadır?

Yenidoğan İşitme Taraması Nerelerde ve Kimler Tarafından Yapılıyor? Ülkemizde doğumun olduğu sağlık kuruluşlarındaki (kamu, özel, üniversite) Yenidoğan İşitme Tarama Ünitelerinde, eğitimli sağlık personeli tarafından, basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan bebeklere işitme taraması yapılmaktadır.

Topuk kanı neden topuktan alınır?

BEBEKLERDEN TOPUK KANI NEDEN ALINIR? Topuk kanı alınmasındaki asıl amaç, bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığını belirlemektir. Yapılan topuk kanı testi ile fenilketonüri, doğuştan hipotroidi, biyotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi rahatsızlıkların olup olmadığı ortaya çıkabilir.

Yenidoğan bebek ilk işitme testinden neden geçemez?

İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır.

Related Post