Gebelik kolestazı yaşayanlar kadınlar kulübü

Gebelik Kolestazında nereler kaşınır?

Gebelik kolestazı tanısının en önemli belirtisi döküntü olmadan gerçekleşen kaşıntı durumudur. Kaşıntı tüm vücutta olabileceği gibi karın bölgesi, ayaklar ve avuç içlerinde daha yaygın ve yoğun hissedilebilir.

Gebelik kolestazı doğum kaçıncı haftada olur?

Kolestaz bebek için hayati tehlike oluşturabileceğinden doğum 37-38. haftalarda yaptırılır ve anne adayı doğuma kadar yakın takip altına alınır. Genel olarak gebeliğin östrojen hormonlarının artış gösterdiği son 6 ayında ortaya çıkan gebelik kolestazı, çoğunlukla doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur.

Gebelik Kolestazında hangi değerlere bakılır?

Gebelik kolestazı tanısında en duyarlı belirteç serumda bakılan total safra asitlerinde saptanan yüksekliktir. Bunun dışına transaminazlar, alkalen fosfataz, gama glutamil transferaz ve bilirubinler de laboratuarda değerlendirilir. ALT ve AST olarak adlandırılan transaminaz değerleri 2-10 at artmıştır.

Kolestaz kaşıntısı nasıl olur?

Gebelik kolestazı; yalnızca gebelik dönemine özgü, vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kandaki safra asit miktarındaki artışa bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu şikayetlerin başında ise ciltte döküntü ve kızarıklık olmadan kaşıntı yaşanması gelir.

Gebelik Kolestazinda kaşıntı nasil olur?

Gebelik kolestazı gebelikteki hormonal değişime bağlı safra kanallarında ödem ve safra asitlerinin atılamamasına bağlıdır. Atılamayan safra asitleri ciltte birikir ve kaşıntıya neden olur. Gebelik kolestazına bağlı kaşıntı tüm vücutta olur. Karaciğer de etkilenebilir.

Hamilelikte el ve Ayak kaşıntısı neden olur?

Normalde gıdaların sindirilmesi için safra asitleri karaciğerden bağırsaklara geçer. Ancak gebelikte intraheptik kolestaz yaşanması durumunda safra asitleri bağırsaklara geçemez ve karaciğerde birikme yapar, bu birikim de kaşıntıya sebep olur. Hamilelikte el ve ayak kaşıntısı yaşanmasının en yaygın sebebi budur.

Gebelik kolestazı olan normal doğum yapabilir mi?

Anne adaylarının gebelik kolestazı durumunda vajinal doğum yapmalarında bir sakınca olup olmadığını merak ediyor. Bu rahatsızlığa dair tanı konduğunda genellikle normal doğum yerine sezaryen ile doğum yapılması tavsiye edilir.

Related Post