Glisemik indeksi düşük meyveler hangileri?
Yeşil elma, üzüm, erik ve mango gibi düşük Gİ meyveleri içeren meyveleri yanına kombine edebilir. Meyvelerin çoğu, fruktoz ve lif içerikleri nedeniyle düşük Gİ skorlarına sahiptir. Orta ila yüksek Gİ skoruna sahip meyveler; kavun, ananas ve kuru meyveler, örneğin kuru üzüm ve kızılcık gibi meyvelerdir.
Düşük glisemik nedir?
Glisemik indeksi düşük olan besinler, kan şekerini de daha yavaş yükseltmektedirler. Glukoz ve beyaz ekmek referans nokta olarak kabul edildiğinden glisemik indeks değerleri de 100'dür. Puanlara göre glisemik indekslerin sınıflandırması aşağıdaki gibidir: Değeri 55'in altında olanlar düşük glisemik indeksli gıdalardır.
Glisemik indeksi yüksek gıdalar nedir?
Karpuz, kavun, patates püresi, havuç, pilav, şekerli mısır ve patates kızartması ise yüksek glisemik indeksli besinlerdir. Bir öğünün glisemik indeksini hesaplamak zor olabilir ancak farklı glisemik indeks değeri olan besinlerin bir arada alınması, o yemeğin glisemik indeks değerini değiştirebilir.
Hangi ekmeğin glisemik indeksi düşük?
Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.
Glisemik indeksi yüksek meyveler nelerdir?
Meyveler olgunlaştıkça glisemik indeksleri artar. İncir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar. Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlarıdır.
Glisemik indeksi nasıl düşürülür?
Glisemik İndeksi düşürmek için;
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
- Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
- Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir.
Glisemik indeksi ne kadar?
Besinler arası farklılık gösteren glisemik indeks değerlendirmesi 0-100 arasında yapılır. Belirlenen değer 55'in altında ise besin düşük, 55-69 arasında ise orta, 70 ve üzerinde ise yüksek glisemik indekslidir.