Aşık veysel anıları

Aşık Veysel saz çalmayı nasıl öğrendi?

İlk saz derslerini babasının arkadaşı olan Divriği'nin köylerinden Çamışıhlı Ali Ağa'dan (Âşık Alâ) almış. Kendini de iyice saza vermiş; usta malı şiirlerden çalıp söylemeye başlamış. Karanlık dünyasını aydınlatan ozanlar dünyasıyla Çamışıhlı Ali tanıştırıyor daha çok Veysel'i.

Aşık Veysel hangi alanda başarılı olduğu ve eserleri?

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden Âşık Veysel, bir dönem Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965'te özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı.

Aşık Veysel neden aşık denir?

Aşık veysel bir halk ozanıdır. … Halk şairleri yazdıkları şiirleri saz eşliğinde dile getirirler ve bu şairlere aşık denir. Aşık Veysel'de hem şiir yazıyor hemde saz eşliğinde şiirlerini belli melodilerde söylüyordu bu nedenlede Veysel'e Aşık Veysel denmiştir. Aşık Gürmani ve Aşık Deryami gibi..

Aşık Veysel’in kaç tane kızı var?

Zekine Şatıroğlu Menekşe Şatıroğlu SüzerHayriye Özer Âşık Veysel/Daughters

Aşık Veysel kime aşık?

Aşık Veysel'i 25 yaşındayken köylerindeki en güzel kız olan Esma ile evlendirmişlerdi. Ailelerin uygun gördükleri bu evliliğin olmasını ne yazık ki Esma istememişti. Ama yapacak bir şeyi olmadığı için mecbur kalmıştı. Aşık Veysel eşini çok seviyordu bu nedenle eşini çok kıskanıyordu.

Aşık Veysel saz çalmayı kim öğretti?

Her gün babası ezberlediği halk ozanlarının şiirlerini okurdu ona. Aşık Veysel büyük bir istekle dinlerdi babasını. Bu isteğini gören babası bir gün elinde sazla yanına geldi ve ona verdi. Çok sevinmişti Aşık Veysel. Ona saz çalmayı Çamşıhlı Ali Ağa öğretti.

Aşık Veysel ne demiş?

AŞIK VEYSEL SÖZLERİ "Anlatamam derdimi dertsiz insana, Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez." "Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı." "Ne varise sende bende, aynı varlık her bedende. Yarın mezara girende, sen toksun da ben aç mıyım?"

Related Post

Nörobilimci nasıl olunurNörobilimci nasıl olunur

Nörobilimciler ne yapar? Nörobilim (sinirbilim) sinir sisteminin araştırılmasına dayalı bir bilim dalıdır. … Yine nörobilimciler, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların sinirsel, genetik, moleküler kökenlerinin anlaşılması ve etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi konusunda